Wiele osób zastawia się nad następującym problemem: niedobór jakiej witaminy powoduje szkorbut? Otóż, szkorbut jest chorobą wywołaną przez całkowity brak lub znaczne niedobory witaminy C w organizmie. Niesie to ze sobą ryzyko występowania osłabienia organizmu, problemów z oczami i jamą ustną, zaburzeń neurologicznych oraz powolnym gojeniem się ran i pojawianiem się częstych krwawień.
Szkorbut – czym właściwie jest?
Jak wspomniano powyżej, dość często padają pytania o to: niedobór jakiej witaminy powoduje szkorbut i czym on jest? Szkorbut to zespół różnorodnych dolegliwości spowodowanych niedoborem lub całkowitym brakiem witaminy C w organizmie. Musi być ona bowiem dostarczana do organizmu człowieka wraz z pożywieniem w formie przyswajanej, w ilości od 45 do 90 mg na dobę. Jej niedobór manifestuje się: osłabieniem organizmu oraz problemami z oczami i jamą ustną.
U chorych pojawia się suchość oczu, nadwrażliwość na światło oraz może dojść do wystąpienia krwotoku podspojówkowego. W przypadku problemów z dziąsłami, w tym ich obrzęku oraz krwawienia możliwe jest nawet wypadanie zębów. Ponadto, szkorbut może powodować dolegliwości płuc oraz serca, bóle i sztywność stawów, krwawe wybroczyny pod skórą, powolne gojenie się ran i drobnych skaleczeń oraz anemię. Choroba może wpływać na zaburzenia neurologiczne i powodować depresję.
Jak powstaje szkorbut?
Z uwagi na to, że człowiek w odróżnieniu od zwierząt nie potrafi samodzielnie syntetyzować kwasu askorbinowego, może dochodzić do jego braku lub znacznych niedoborów. Zbyt mała podaż może odbywać się w grupie osób objętych czynnikami ryzyka. Do tych czynników należy przede wszystkim głód oraz niedożywienie. Ponadto, do powstawania niedoborów może przyczyniać się podaż mało przyswajanej formy kwasu lub zaburzenia jego wchłaniania.
Głód dotyka przede wszystkim kraje trzeciego świata. Ponadto, niedożywienie może występować w przebiegu alkoholizmu, bardzo restrykcyjnej i eliminującej wybrane produkty diety, a także chorób o podłożu psychicznym, wśród których wymienić należy anoreksję oraz bulimię. Warto dodać, że niedobory witaminy C pojawiać się mogą również u osób w podeszłym wieku, u których dochodzi do zmniejszenia łaknienia oraz efektywności przyswajania substancji czynnych z pożywienia.
Ponadto, niedobory witaminy C mogą być spowodowane występowaniem zespołu złego wchłaniania lub choroby Leśniowskiego-Crohna. Kolejną grupą narażoną na niską podaż kwasu askorbinowego są niemowlęta karmione mlekiem modyfikowanym. Należy bowiem pamiętać o tym, że witamina C ulega zniszczeniu pod wpływem działania wysokiej temperatury. Jest ona zatem dodawana do produktów poddanych uprzedniej pasteryzacji. Zadziałanie na nie zbyt wysoką temperaturą, na przykład podczas przygotowywania posiłków dla niemowląt, wpływa na znaczne obniżenie jej zawartości.
Zapobieganie szkorbutowi
Po znalezieniu odpowiedzi na pytanie: niedobór jakiej witaminy powoduje szkorbut? Warto zastanowić się nad tym, jak można tej chorobie zapobiegać? Zapobieganie chorobie polega przede wszystkim na podaży wraz z pożywieniem dobrze przyswajalnej formy witaminy C w dostosowanej dla potrzeb danego organizmu ilości, ponieważ zarówno jej zbyt mała, jak i zbyt duża ilość nie jest wskazana. W witaminę C bogate są owoce cytrusowe, truskawki, marchew, szpinak, papryka, pomidory oraz ziemniaki. Cenne źródło witaminy C stanowią również wątróbka oraz ostrygi.